Parkside Hospital logo

St Mary’s C of E Primary School Refurbishment

Parkside Hospital logo

Location Prittlewell, Essex

Davis Construction was instructed by Southend Borough Council to undertake a full refurbishment and renovation project on the annexe of St Mary’s Primary School, bringing it back to a working school within a 16-week timeframe.

Project In Detail.

The works on the annexe of St Mary’s Primary School were undertaken in order to improve working environments for students and staff. With the project to be carried out in a live school environment, our strict health and safety procedures came into full force. Whilst undertaking the project, our Health & Safety Manager, Nick Sayer, took the opportunity to interact with the students during an engaging, child-friendly presentation about keeping safe around construction sites.

Work began with a strip out of the premises before installing new structural steel to re-enforce the aging building, including structural posts, beams, ties and re-enforced concrete. We went forward with installation of all-new fixtures and fittings which covered bespoke timber sash windows and toilet areas with solid core IPS Panels and Cubicles, as well as full mechanical and electrical installation of LED lighting, tandem boilers and alarms.

Externally, playground areas were fully resurfaced and a new 3M high perimeter fence, with access control gates, was installed for the safety and security of the children. New underground drainage was run and existing ironworks raised to accommodate the new tarmac layer to the external areas of the building.

Once the major building works were completed, repairs to the roof were undertaken which included a new pitched roof to one side of the building and new single ply membrane insulated flat roofs to the other. Repointing and external rag stone repairs were made to original walls, as well as a full hand restoration of a set of gothic windows. In addition, the rainwater goods were replaced with custom-made aluminium period-style profiles. A full redecoration of the building, including new Polysafe floors and the restoration of original parquet flooring, was completed to the highest of standard.

All works were completed safely and successfully within the 16-week timeframe, ready for the students to return at the start of the new school year.

View more projects

Get In touch.

+44 (0)1702 601000